De Verkeerslichten en de Plc.

Oplossingen voor problemen.

home pagina
home verkeerslichten
schermafdrukken

Algemeen
Geheugen problemen
Communicatie problemen en de F1 toets
COM poort windows XP met netwerk
COM-poort en baudrate
Netwerk
Plc programma's


 

 

 


Algemeen
.

Wanneer het programma regelmatig vastloopt, heeft dat meestal te maken met de communicatie tussen de PLC en de computer. Wanneer een programma altijd precies op dezelfde plaats vastloopt, heeft u waarschijnlijk te weinig vrij geheugen. U hebt minimaal 580 Kb vrij DOS geheugen nodig voor VERKEER.EXE


Geheugen problemen
.

Wanneer het programma zonder directe oorzaak vastloopt, of er gebeuren vreemde dingen, heeft u waarschijnlijk te weinig vrij Dos geheugen. Dit kan ook op een PC met 64 Mb intern geheugen voorkomen. Wanneer op een computer een CD-ROM, netwerkkaart, en een geluidskaart aangesloten zijn, kunt u ook problemen verwachten. Dit omdat elk apparaat geheugen van DOS afsnoept. De hoeveelheid vrij geheugen kunt u als volgt bepalen.

- Ga naar DOS
- Type in MEM

Op het scherm worden een aantal regels tekst geplaatst. U moet kijken bij: Maximum omvang uitvoerbaar programma.
Dit moet minimaal 580.000 zijn. Wanneer de waarde minder dan 580 k is, kunt u twee dingen doen.

- Proberen meer geheugen vrij te maken door gebruik te maken van MEMMAKER of RAMBOOST.
- Een opstartschijf maken voor de verkeerslichten, waarbij het programma van A: gestart kan worden.

U kunt m.b.v. MEMMAKER software - matig proberen het DOS geheugen te vergroten. U hoeft daarvoor alleen maar MEMMAKER achter de DOS prompt te typen. De computer zal zichzelf een aantal malen resetten en daarna aangeven hoeveel meer geheugen vrijgemaakt is. Dit geldt alleen voor DOS 6.0 of hoger.

Een opstartschijf maakt u als volgt.

Plaats een nieuwe geformatteerde disk in drive A
Type achter de C:\SYS A:<Enter>

Met de gemaakte disk kunt u uw computer opstarten.
Ga naar de C-drive en type in:
CD DOS <Enter>
MEM <Enter>

Nu zou er genoeg geheugen vrij moeten zijn. Het programma zou van A gestart moeten kunnen worden. Uw systeem beheerder kan er ook een zelfstartende schijf van maken. Dan wordt het programma voor de verkeerslichten automatisch gestart, wanneer de disk in drive-A zit en de computer aangezet wordt.


Communicatie problemen en de F1 toets
.

Wanneer het programma vastloopt wegens communicatie problemen, kunt u dit proberen te herstellen door op de F1 toets te drukken. Het kan dan zijn dat het programma normaal verder gaat. Mocht dit probleem zich regelmatig voordoen, leest u dan vooral het volgende hoofdstuk.


COM poort windows XP met netwerk
.

Onder windows XP zijn er op zich geen problemen. Wanneer er echter met een server en profielen gewerkt wordt, dan gooit Windows XP ineens een aantal poorten dicht.

Vanaf 20 november 2007 mocht ik geen opstartdiskette meer gebruiken en zoals gebruikelijk had systeembeheer ook geen oplossing voor het probleem.

De door mij zelf gezochte en gevonden oplossing is redelijk goedkoop en zeer doeltreffend. Op de site www.direct-io.com is software te downloaden die een, door u in te stellen, poort weer opent. Op de bovengenoemde site vindt u voldoende ondersteunende informatie.

U kunt van deze site een probeerversie downloaden. Bij mij op school werkt het perfect. Ik kan de software voor de Verkeerslichten gewoon weer onder windows starten.

Er zijn ook nog andere oplossingen mogelijk, maar de tijd ontbreekt mij om dit te testen.


COM-poort en baudrate
.

Mocht het programma regelmatig vastlopen, dan moet u de baudrate verlagen, of een andere computer proberen. Het heeft niet direct te maken met de snelheid van de computer, maar met de kwaliteit van de COM-poort. Op een IBM model 30 (XT 8086) heb ik nog nooit problemen gehad, terwijl op een 80486 SX computer het programma regelmatig vastloopt.
De snelheid van communiceren (baudrate) tussen Plc en computer kan alleen op de Plc veranderd worden. U kunt kiezen uit de volgende snelheden.

3 = 300 baud.
6 = 600 baud.
1 = 1200 baud.
2 = 2400 baud.
4 = 4800 baud.
9 = 9600 baud.

Wanneer u de PLC aanzet, is de snelheid altijd 4800 baud. Om de baudrate te verlagen, moet u voordat u het computerprogramma start, op de PLC de baudrate instellen.
Toets daarvoor op de PLC de volgende opdrachten in.

- SHIFT EXT 2 <Enter>

Op de PLC wordt dan een baudrate van 2400 ingesteld. Op de monitor van de PLC komt Et 2 te staan.
U kunt de monitor wissen door:
- SHIFT EXT <Enter> in te typen.

Andere baud rates stelt u in door in de opdracht een ander cijfer dan de 2 te typen. Het voorgaande lijstje geeft aan welke snelheden instelbaar zijn.Wanneer nu het computerprogramma gestart wordt, zal automatisch de ingestelde baudrate opgezocht worden. Meestal zijn communicatie problemen opgelost bij een baudrate van 2400 Bd.

Mocht u toch nog twijfelen, stel dan een nog lagere snelheid in. U weet dan zeker wat het probleem is.

Omdat de PLC opdrachten van de computer krijgt, zullen sommige delen van het programma langzamer werken. Alleen bij baud rates van 300 Bd en 600 Bd is de vertraging opmerkelijk groter.


Netwerk
.

Het programma werkt op een Novell netwerk. Kopieer de bestanden naar de F-drive. Pas het bestand met de leerling gegevens aan met de filer. (Share, Write) Start het programma op minimaal 2 computers om te kijken of het werkt. Dit is werk voor de systeembeheerder!!!


Plc programma's
.

In de Plc kunnen besturings programma's opgeslagen worden. Met het programma F2-com of met Easycom kunt u vanuit de computer deze in de Plc zetten.

U kunt hier de Plc programma's downloaden voor F2-com of Easycom.

lijn.gif (808 bytes)