De Cintech interface.

Omschrijving van de software.

home pagina
oplossingen voor problemen
schermafdrukken

Inleiding
Omschrijving van de software
De software
Victo

 

 


Inleiding.

Voordat Tibblto begon was de Cintech interface al in gebruik in het onderwijs. In een werkgroep werd toen al gepoogd om zoveel mogelijk zinvol lesmateriaal te ontwikkelen. Probleem van die tijd was dat de ene school werkte met commodore-; P-2000- en anderen weer met MSX computers.

Voor zover ik weet kon de interface op nog meer andere computers aangesloten worden. Het probleem dat ontstond was dat elke computer zijn eigen basic versie had en de lessen dus niet, of slecht, uitwisselbaar waren.

Met de komst van de IBM compatible PC was de standaard gezet. Helaas werden toen ook de werkgroepen opgeheven en daarmee ook de meeste ontwikkelingen stopgezet.

Persoonlijk vind ik de Cintech interface nog steeds zeer toepasbaar in het onderwijs. Helaas zijn, voor zover ik weet, de softwarematige ontwikkelingen niet doorgegaan. Mocht u toepassingen weten die interessant zijn, dan kunt u dat aan mij mailen. Dan zal ik in deze pagina een opmerking daarover, of verwijzing daarnaar, opnemen.

Omschrijving van de software.

Veel leerlingen hebben moeite met het overtypen van basic programma's omdat ze geen idee hebben wat ze invoeren.

Voorbeeld van wat er fout kan gaan:

40 INPUT "Tik een getal in tussen 75 en 255"; GETAL

wordt door veel leerlingen als volgt ingetypt.

40 INPUT "213"; GETAL

Mag je niet zeggen dat ze niet lezen wat er staat, maar dit was nou ook weer niet de bedoeling.

Ik kan hier erg vrolijk van worden want ik weet dat de leerlingen toch erg hun best hebben gedaan. Naar mijn mening zijn dit soort kleinigheden juist de dingen die ons werk leuk maken.

Om deze problemen te voorkomen zijn de benodigde programma's in een raamwerk opgenomen. Het programma gebruikt de standaard IO poorten en werkt op (nagenoeg) alle voorkomende IBM compatible computers. Omdat het in tekstmode werkt doet de grafische kaart er niet toe. Minimaal beveel ik echter toch een kleuren kaart aan.

Met de muis kan de leerling de benodigde besturingen starten; stoppen en bedienen.

De software.

De software is gratis en kan hier gedownload (173 kB) worden.

Victo.

In hoeverre Victo Tibblto zal verdringen is mij niet helemaal duidelijk. Wanneer men de Tibblto werkplekken goed onderhouden heeft, zijn daarvan een aantal werkplekken direct inzetbaar in het Victo project.
Zeker wanneer u bedenkt dat Victo 10 werkplekken heeft en u misschien wel 28 leerlingen in uw lokaal dient te ontvangen.

Met meer werkplekken kunt u ook zoveel mogelijk aansluiten op de behoefte van de leerlingen. Zo kan een bouwkunde leerling een andere groep werkplekken afwerken dan bijvoorbeeld een metaal of elektro leerling.

De verkeerslichten en de booreenheid kunnen vrij eenvoudig toegepast worden. Zelf zie ik ook veel mogelijkheden voor een samenwerking tussen de Cintech interface en de robotarm. In het verleden is er al een programma geweest die beide gelijktijdig aan kon sturen. Hiermee was het mogelijk de robotarm blokjes te laten sorteren op bijvoorbeeld elektrisch geleidend vermogen.

lijn.gif (808 bytes)